ABSTRACT

Gaupe- og rådyrprosjektet i Sørøst-Norge

John Odden
Oslo, Norge


Bestanden av gaupe i Skandinavia økte både i tetthet og utbredelse fram til slutten av 1990-tallet. Rekolonisering av rovdyr er generelt et konfliktfylt tema, og gir ofte opphav til sterke meningsytringer fra ulike hold. Da den første Stortingsmeldingen om forvaltning av store rovdyr ble presentert i januar 1992 var vår kunnskap om gaupas økologi svært begrenset. De samme problemer kom til syne i Sverige. Det ble derfor startet fire store feltprosjekter i Skandinavia, i Hedmark, Nord-Trøndelag, Sarek og Bergslagen. Hovedmålet til prosjektene har vært å samle inn og formidle kunnskap på en måte som gjør at de ulike "brukergrupper" kan finne fram til akseptable forvaltningsmodeller. Mens tidligere arbeider baserte seg på analyser av døde gauper og data fra snøsporing, så har forskningen siden 1994 vært konsentrert om oppfølging av radiomerkede gauper.
Prosjektet i Hedmark ble startet i februar 1995, og er et samarbeid mellom Norsk Institutt for Naturforskning, Høgskolen i Hedmark, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet og Norges landbrukshøgskole. Fram til vinteren 2000/01 var arbeidet konsentrert til de sentrale delene av Hedmark. Studieområdet ble så utvidet sørover til også å omfatte Oslo, Akershus og �stfold. De siste 7 åra har vi skaffet data på gaupas bruk av leveområder, spredning hos unge gauper, reproduksjon, dødelighet og ikke minst forholdet til byttedyrene under ulike miljøforhold. Vi har hatt et særlig fokus på det viktigste byttedyret, rådyret. Dødeligheten hos radiomerkede rådyr er studert i ulike studieområder i Sør-Norge med ulike miljøforhold.
Vi har nå fanget og satt radiosender på 54 gauper og 188 rådyr. Gaupene har blitt fanget med snarer plassert rundt gaupedrepte rådyr, i gjennomgangsbåser og med hunder. I tillegg til dette har ungene til radiomerkede gaupehunner blitt fanget i hiet om sommeren. Rådyrene har blitt fanget i boksfeller eller i droppnett på kunstige f�ringsplasser på vinterstid, eller som kalver til radiomerkede geiter.
Tilbake til programmet fra Scand-LAS Symposiet 2002.
Denne websiden er laget av Forsøksdyravdelingen ved Norges veterinærhøgskole, Oslo.