Krav til opplæring i forsøksdyrlære

Denne siden forklarer kravene til utdannelse og opplæring i forsøksdyrlære for de som ønsker å planlegger eller deltar i dyreforsøk i Norge.

Mattilsynets nettside om kompetansekravene

Norecopa spurte Mattilsynets forsøksdyrgruppe i februar 2021 om hvordan de forholder seg til forskere som tok kurs for mange år siden. Mattilsynets svar (gjengitt med tillatelse) var følgende:

'Vår holdning er at en person som har gjennomført et kurs i 1997 eller på 2000-tallet og ikke drevet aktivt med forsøksdyr etterpå, må gjennomføre kurset på nytt.

Dersom vedkommende har jobbet aktivt med dyreforsøk i årene etter at kurset ble gjennomført, forutsetter vi med at vedkommende er oppdatert mht. nytt reglelverk og ny forsøksdyrkunnskap så sitt forskningsområde. Det er virksomhetenes ansvar på sørge for at deres tekniske og vitenskapelige personell til enhver tid har den kunnskap og kompetanse som er nødvendig for å gjennomføre forsøk med dyr (§24 i forsøksdyrforskriften)'.

Mange forskere, teknikere og veterinærer som arbeider med forsøksdyr i dag, måtte tilfredsstille detaljerte krav til opplæring som Landbruksdepartement innførte den 1. juli 1998 (for forskere og veterinærer) og den 1. juli 1999 (for teknikere). Disse er beskrevet på en separat side.

Utdanningskravene er beskrevet i kapittel V av Forskift om bruk av dyr i forsøk og i et sammendrag fra Mattilsynet. Forskriften har dessuten et vedlegg E (Utdanning og praksis), som ramser opp temaene som utdanningen minst skal dekke.

Mer konkret informasjon om kurs som arrangeres kan leses her (både den norskspråklige og engelskspråklige versjonene av den siden bør leses).

EU-kommisjonen har skrevet gode veiledninger om hvordan utdanningskravene i EU-direktivet 2010/63 skal etterleves. Siden Norge har gjennomført mesteparten av direktivet gjennom forskriften, er det aktuelt å lese disse veiledningene. A common education and training framework to fulfil the requirements under the Directive.

This page was updated on 10 January 2024

Fant du det du lette etter?

Ja, jeg fant det! Nei, jeg fant det ikke!

Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse.

Hva lette du etter?

Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan forbedre informasjonen på siden. På forhånd takk for hjelpen! Vennligst skriv inn din epostadresse hvis du vil ha et svar.

Kontakt oss gjerne på e-post hvis du har spørsmål.

Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse. 

Abonnér på nyhetsbrevene fra Norecopa