Nyhetsbrev nr. 4-2014

NORINA er en database med informasjon om ca. 4.000 produkter som kan brukes som alternativer eller supplementer til dyr og dyremateriale i undervisning og opplæring, på alle nivåer fra skoler (disseksjoner) til universitetsstudier. Databasen ble påbegynt i 1991 på Norges veterinærhøgskole av Karina Smith, og da hun sluttet på NVH i 2011 ble det skrevet avtale om at Norecopa kunne overta driftsansvaret for nettsidene som databasen er integrert i. De 3 siste årene har organisasjonen et multimediarom/treningsklinikk som bruker slike produkter på NVH og et lignende rom Classic AVs. Denne databasen inneholder den samme søketeknologien som NORINA og dens søsterdatabase TextBase (som inneholder informasjon om ca. 1.500 tekstbøker og annen type litteratur av relevans til planlegging og gjennomføring av dyreforsøk).

Vil du ha en plakat om Norecopa?
 
 

Vi laget denne plakaten i forbindelse med Scand-LAS symposiet i Stockholm i år. Her kan du laste ned pdf-utgaver av plakaten som er beregnet på trykking enten i A4-størrelse eller som plakat i størrelsen 90x120 cm. Hvis du vil ha en powerpoint-utgave av filen, ta kontakt med oss (post@norecopa.no).
Vi ser gjerne at disse plakatene brukes på kongresser, møter o.l. og henges opp i forskningslokaler.


Til ettertanke i sommer

Vår spalte "Fra mediene" (under) inneholder alltid en variert blanding av nyhetssaker relatert til dyreforsøk. Her har vi imidlertid samlet noen av de mer tankevekkende innslagene i perioden siden forrige nyhetsbrev:

Forskere ved NMBU retter søkelyset mot atferdseffektene av et av de vanligst brukte bedøvelsesmidler hos fisk, og dermed påvirkningen som dette har på resultatene fra smerteforskning. En annen påvirkning som sjelden tas hensyn til, er belyst i en studie som viser at forsøksmus er mindre stresset når forskeren er en kvinne.

Det er nå en ny bølge av åpenhet om dyreforsøk fra forskernes side i mange land, og debatten pågår intenst i Storbritannia. En påpeker at dette også krever at mediene er sitt ansvar bevisst når de skriver om slik forskning. Interessant nok nevner artikkelen en "R" som sjeldnere får oppmerksomhet enn Russell & Burch sine 3R: Reanalysis av gamle dyreforsøk kan noen ganger være et alternativ til nye studier. Og sjefsredaktøen i British Medical Journal føler seg nødt til å spørre How predictive and productive is animal research?. Nature skriver at Misleading mouse studies waste medical resources, og at mer enn 80% av potensielle terapeutika testet på dyr svikter når de testes på mennesker.

Viktige påminnelser om behovet for god planlegging: det britiske 3R-senteret NC3Rs har lansert An Institutional Framework for the 3Rs med en sjekkliste som bør være av interesse også i Norge.

Rotter kan også angre, og torsken er smartere enn vi tror. Mus er visst heller ikke så vanskelige å samarbeide med som mange tror. De er trolig heller ikke så stresset som det kan gi inntrykk av når de bruker løpehjul i laboratoriebur.

Og kronprinsessen føler at hun tok liv av flere fisk enn hun vaksinerte da hun prøvde dette i Vietnam nylig.




God sommer!
Møtekalenderen
Recent Advances in Animal Welfare Science IV, York, 26. juni 2014
9th World Congress on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences, Praha, 24.-28. august 2014
ILAR workshop on Transportation of Laboratory Animals, 3.-4. september 2014 (webcast)
6th International Conference on the Assessment of Animal Welfare at Farm and Group Level. Clermont-Ferrand, 3.-5. september 2014
RSPCA/AVHLA meeting on Welfare of Agricultural Animals in Research: cattle, sheep, pigs and domestic fowl. Sør-England, 18. september 2014
HSBLAS-ESLAV-ECLAM Joint Scientific Meeting, Aten, 22.-23. september 2014
3rd Annual International Zebrafish Husbandry Course, Varese, 30. september - 3. oktober 2014
3R-symposium, København, 2. oktober 2014
World Congress on Controversies, Debate and Consensus (CoVet), Praha, 23.-26. oktober 2014
Norecopas fagseminar og årsmøte, Adamstua, 21. april 2015
45th Scand-LAS symposium, Turku, 9.-12. juni 2015
13th FELASA Congress, Brussel, 13.-16. juni 2016

 
Følg med oss på Facebook!
Til venstre ser du hvordan Norecopas Facebook-side ser ut i dette øyeblikket. Vi bruker Facebook-siden til å nå ut med stoff som ikke kan vente til neste nyhetsbrev, eller som er beregnet på et større publikum enn dem som mottar nyhetsbrevene. Del gjerne Facebook-siden med dine venner og kollegaer.


Tidligere eksemplarer av nyhetsbrevene kan leses her. Du kan gjøre fritekstsøk på Norecopas nettsider for å finne ressurser som vi har omtalt.

 

Ansvarlig utgiver: Norecopa
Ansvarlig redaktør: Adrian Smith
Org.nr. 992 199 199


 
Norecopa, Postboks 750 Sentrum, 0106 Oslo. www.norecopa.no tel: (47) 41 22 09 49 post@norecopa.no

 

This page was updated on 05 July 2023

Fant du det du lette etter?

Ja, jeg fant det! Nei, jeg fant det ikke!

Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse.

Hva lette du etter?

Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan forbedre informasjonen på siden. På forhånd takk for hjelpen! Vennligst skriv inn din epostadresse hvis du vil ha et svar.

Kontakt oss gjerne på e-post hvis du har spørsmål.

Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse.



 

Abonnér på nyhetsbrevene fra Norecopa