Nyhetsbrev nr. 5-2011

Velkommen til det femte nyhetsbrevet fra Norecopa i 2011.  Samtidig benytter vi anledningen til å ønske alle våre kontakter en riktig god sommer! 

Viktig informasjon om medlemskap i Norecopa
I løpet av sommeren sender Norecopa ut innbetalingsblankettene for medlemskontingenten. På årsmøtet ble det vedtatt å beholde de samme satsene som vi har hatt helt siden stiftelsen i 2007: kr. 200 for individuelt medlemskap og kr. 500 for en institusjon eller organisasjon. Vi presiserer at én stor institusjon kan ha flere medlemskap, for eksempel på avdelings-, institutt- eller seksjonsnivå. Medlemsinntektene er pr. i dag beskjedne, men de er en viktig del av Norecopas budsjett. Pr. i dag er det kun 19 personer i Norge som har tegnet individuelt medlemskap i Norecopa. Dette er under 2% av de som mottar dette nyhetsbrevet. Vi oppfordrer alle leserne av dette brevet til å vurdere om de og/eller sin arbeidsplass er villige til å støtte Norecopa. Medlemskap kan tegnes enkelt elektronisk ved å klikke på denne lenken. På forhånd takk for støtten!

Kan du hjelpe oss å publisere informasjon om Norecopa?
Norecopa har laget et forslag til tekst (på norsk og på engelsk) som kan brukes på nettsider hvor man ønsker å profilere organisasjonen. oslovet.norecopa.no (det er ikke nødvendig å sette 'www' foran navnet, men det er heller ikke problematisk om man gjør det). Vi presiserer at ingen behøver å lage nye bokmerker for disse sidene: de som allerede har bokmerket oslovet.veths.no eller oslovet.nvh.no vil oppdage at man raskt blir tatt automatisk til oslovet.norecopa.no. Vi takker våre samarbeidspartnere Bitfarm, NetLab og Webconsult for dette arbeidet.

Kompendium om forsøksdyrlære for fiskeforsøkere
Som annonsert under Norecopas årsmøtet er den første utgaven av Norecopas engelskspråklige oversettelse og oppdatering av NVHs gamle kompendium nå tilgjengelig. Kompendiet er på nesten 200 sider og inneholder følgende kapitler:

 1. Acts and Regulations
 2. Experimental conditions
 3. Stress and biorhythms
 4. Pain and suffering in fish
 5. Anaesthesia, handling, surgical procedures and killing of fish
 6. Marking of fish
 7. Aggression and hierarchy formation in fish
 8. Health monitoring of research fish
 9. Genetically modified fish as research animals
 10. Checklist for fish experiments
 11. Literature
Selv om det er Norecopa som har finansiert oversettelsen og oppdateringsarbeidet, blir det NVH som trykke og selger kompendiet. Interessenter kan ta kontakt med NVHs forsøksdyravdeling v/Karin Zimmer. Av hensyn til copyright-bestemmelsene blir ikke kompendiet gjort tilgjengelig for alle på internettet.

Prosjektet 3R-KART
Norecopas prosjekt for å kartlegge anvendelsen av de 3 R-ene i fiskeforskning går sin gang. Som nevnt i nyhetsbrevet nr. 3-2011 har vi leid inn NORINA-databasen ved NVH har flere ganger mottatt bevilgninger fra denne stiftelsen.

Vi minner om Dyrevernfondet
Som tidligere annonsert, utlyser Dyrevernfondet midler for 2012. Søknadsfristen er 1. september 2011.

Gratis publikasjoner
Flere publikasjoner fra National Academies Press i USA, som er svært aktuelle for forskning som angår dyr, kan nå lastes ned gratis fra nettet. Disse inkluderer Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (8. utgave), som brukes flittig av akkrediteringsorganet AAALAC International, og Occupational Health and Safety in the Care and Use of Research Animals.

Film om fiskeforskning i Norge
To studenter ved journalistlinjen på Høgskolen i Oslo, Julie Østengen og Pernille Storholm Skaret, brukte mye av vårparten til å lage en film om norsk fiskeforskning. De var i kontakt med Norecopa flere ganger, og har intervjuet bl.a. lederen for Næringskomitéen, Terje Aasland, Janicke Nordgreen fra NVH og Jan Ove Wedaa fra Industrilaboratoriet i Bergen.

Nytt tidsskrift om dyreetikk
Et nytt tidsskrift er blitt stiftet, med navnet Journal of Animal Ethics. Tidsskriftet er et samarbeid mellom Oxford Centre for Scientific Ethics i Storbritannia og University of Illinois Press i USA.

Bilder fra NINAs viltkameraer
Norsk institutt for naturforvaltning har utplassert flere viltkameraer i forbindelse med et kartleggingsprosjekt om gaupebestanden. Det er mulig å se bilder av ulike dyrearter på http://viltkamera.nina.no.

Europeisk database om dyrenavn
I disse ferietider kan det være greit å vite at EU har utviklet en database, EU-nomen, over vitenskapelige og populære navn på en lang rekke dyrearter, slik de er brukt i de ulike europeiske land (inkl. Norge). Databasen er en del av prosjektet PESI (Pan-European Species directories Infrastructure).

Fra mediene
Møtekalender:

45th Annual Congress of the International Society for Applied Ethology, 31. juli - 4. august
International Conference on Environmental Enrichment, Portland, 14.-19. august
8th World Congress on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences, 21.-25. august 2011, Montréal
Annual Scientific Meeting of ILAF/ESLAV/ECLAM: What is new? Animal Models, Housing and Techniques. 5.-6. september, Jerusalem
Grunnkurs i forsøksdyrlære for forskere, Vari, Hellas, 19.-30. september
Towards toxicity assessment without animals, Tampere, Finland, 21.-23. september
Harmonisation of the Care and Use of Farm Animals in Research, Gardermoen, 26.-28. september 2012
 

Kjenner du noen som kunne ha interesse av dette nyhetsbrevet?

Send gjerne denne emailen videre!

Det er enkelt å abonnere, ved å bruke linken på 
nettsiden til nyhetsbrevene
 

TIPS – send gjerne dette nyhetsbrevet til andre med en oppfordring om å abonnere
FORSLAG
 – til innhold i fremtidige nyhetsbrev mottas med takk!
ENDRE ABONNEMENT – for å melde seg av eller på mailinglisten, bruk denne linken.
SPØRSMÅL – eller kommentarer: vennligst kontakt Norecopas sekretær (adrian.smith@vetinst.no)

Tidligere eksemplarer av nyhetsbrevet ligger her. Disse inneholder en del nyttige lenker til ressurser innenfor de 3 R'ene. Vi minner om at man kan søke samtidig i alle nettsidene som ligger på norecopa.no ved å bruke søkefeltet i høyremargen.

Ansvarlig utgiver: Norecopa 
Ansvarlig redaktør: Adrian Smith (adrian.smith@vetinst.no
Norecopa, c/o Veterinærinstituttet, Postboks 750 Sentrum, 0106 Oslo 
Tlf: 41 22 09 49 
Fax: 23 21 64 85 
www.norecopa.no 
E-mail: post@norecopa.no 
Org.nr. 992 199 199
Bankkonto: 7694.05.12030

 

This page was updated on 05 July 2023

Fant du det du lette etter?

Ja, jeg fant det! Nei, jeg fant det ikke!

Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse.

Hva lette du etter?

Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan forbedre informasjonen på siden. På forhånd takk for hjelpen! Vennligst skriv inn din epostadresse hvis du vil ha et svar.

Kontakt oss gjerne på e-post hvis du har spørsmål.

Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse. 

Abonnér på nyhetsbrevene fra Norecopa