Nyhetsbrev nr. 8-2012
Velkommen til Norecopas åttende nyhetsbrev i 2012!
- Norecopas konsensusmøte om husdyr i forskning
- Utkastet til ny forskrift om dyreforsøk er sendt på høring
- Høring om statsbudsjettet
- NORINA-databasen nådde finalen til en pris for dyrevernarbeid
- Medlemskap i Norecopa
- Styremøte i Norecopa
- Britisk 3R-senter skal dele ut pris
- Møte i Liege om EU-direktivet
- Effekten av transport på forsøksdyr
- Internasjonale kongresser om dyreforsøk og de 3 R-ene
- Nettsider om velferdsprotokoller
- Relevante artikler i det europeiske forsøksdyrtidsskriftet
- Amerikansk/europeisk initiativ om alternativer i toksisitetstesting
- InterNICHE lanserer ny ressurs
- Database av kreftmodeller
- Declaration on Openness in Animal Research
- EVERI - for forsøksdyrveterinærer
- Tysk tidsskriftnummer om forsøksdyretikk
- Minding Animals Norge
- Fra mediene
Norecopas konsensusmøte om husdyr i forskning
Utkast til ny forskrift om dyreforsøk er sendt på høring
Mattilsynet har sendt ut på høring sitt utkast til ny forskrift om bruk av dyr til vitenskapelige formål (forsøksdyrforskriften), som skal gjennomføre EUs nye forsøksdyrdirektiv. Høringsfristen er 28. desember. Norecopa vil utarbeide en høringsuttalelse om saken. Alle som har direkte befatning med dyreforsøk oppfordres til å sette seg godt inn i utkastet, som medfører bl.a. betydelige endringer i forhold til dagens tilsynsordning.
Høring om statsbudsjettet
NORINA-databasen nådde finalen til en pris for dyrevernarbeid
Som nevnt i forrige nyhetsbrev skal det for første gang deles ut en ny pris (The Lush Prize) til en samlet verdi av 250 000 britiske pund innenfor 6 kategorier, for arbeid innenfor de 3 R'ene. Det kom inn tilsammen nesten 200 nominasjoner til denne prisen. Norecopa kom til finalen for tiltak innenfor kategorien "Training", i kraft av arbeidet med databasen NORINA. Databasen ble utviklet av Karina Smith på Norges veterinærhøgskole (NVH) på begynnelsen av 90-tallet. Da Karina sluttet på NVH i fjor, gjorde Norecopa en avtale med NVH om at Norecopa skulle overta driftsansvaret for databasen. Karina fortsetter arbeidet med databasen, med lønnsmidler donert til prosjektet av Nordisk Samfunn mot Smertevoldende Dyreforsøk. En oversikt over tiltakene som kom til finalen for denne prisen, som deles ut i London den 15. november, kan leses her. Vi har nettopp fått beskjed om at NORINA dessverre ikke nådde helt opp i konkurransen.
Norecopas sekretær deltok i oktober på et kurs i akuttmedisin arrangert av Den norske veterinærforening, hvor bl.a. det ble forelest om kolikk og beinbrudd hos hest. Foredragsholderen benyttet seg av to audiovisuelle programmer som er sitert i NORINA-databasen som heter The Glass Horse og som er flittig brukt av veterinærstudenter på NVH. Kursarrangøren sørget for at alle deltagerne fikk mer informasjon om databasen.
Medlemskap i Norecopa
Styremøte i Norecopa
Det neste styremøtet i Norecopa er 15. november. Ta kontakt med oss (post@norecopa.no) dersom det er noe spesielt du vil at styret skal diskutere. Et referat fra møtet vil som vanlig legges ut på Norecopas nettsider etterpå.
Britisk 3R-senter skal dele ut pris
Møte i Liege om EU-direktivet
Den 15. og 16. oktober ble det arrangert et symposium i Liege som i stor grad var viet konsekvensene av det nye EU-direktivet som trer i kraft 1. januar 2013. Møtet var et samarbeid mellom den belgiske forsøksdyrforeningen BCLAS, den europeiske forsøksdyrveterinærforeningen ESLAV og den europeiske College for forsøksdyrmedisin ECLAM. Blant deltagerne var Norecopas sekretær samt styremedlem Aurora Brønstad som også sitter i styret til ESLAV. Programmet for symposiet kan leses her. Symposiet ga mange gode råd om innføringen av det nye direktivet og vil være nyttig når Norecopa skal ha innspill i forbindelse med dette og den nye forskriften om dyreforsøk som er ute til høring. Norecopa hadde en poster på symposiet om samarbeidet mellom en nasjonal plattform og forsøksdyrmiljøet.
Effekten av transport på forsøksdyr
Internasjonale konferanser om dyreforsøk og de 3 R-ene
I tillegg vil vi opplyse om at det holdes en konferanse i Portugal i januar om alternativer til dyreforsøk. Se møtekalendaren ved slutten av nyhetsbrevet for mer informasjon.
Nettsider om velferdsprotokoller
Veterinærinstituttet, i samarbeid med NVH, UMB, Animalia og Mattilsynet, har utarbeidet en samling velferdsprotokoller for ulike dyrearter. Prosjektet har som mål å samle nasjonale og internasjonale velferdsindikatorer og velferdsprotokoller for ulike dyrearter. Ved å utnytte ekisterende kunnskap, ønsker prosjektet å utvikle standardiserte protokoller for registering av dyrevelferd. På lang sikt kan det være mulig å etablere et system for velferdsovervåking på tilsvarende vis som man i dag har helseovervåking. Gode protokoller vil være nyttig for flere, bl.a. for Mattilsynet som skal føre tilsyn med dyrehold og for forskere ved innsamling av feltdata vedrørende dyrevelferd. Pr. i dag finnes det ingen samling av protokoller for tradisjonelle laboratoriedyrarter på dette nettstedet, men det er noe som Norecopa vurderer å involvere seg i.
Relevante artikler i det europeiske forsøksdyrtidsskriftet
- Rapporten fra First International Symposium on Systematic Reviews in Laboratory Animal Science (et initiativ for å fremme velinformerte avgjørelser når dyreforsøk planlegges)
- En metode for å få mus og rotter til å spise frivillig et smertestillende middel gjemt i nøttepålegg
Amerikansk/europeisk initiativ om alternativer i toksisitetstesting
På et workshop i Brussel arrangert av Europa-parliamentet var det bred enighet om at dyremodeller ikke lenger er å betrakte som gullstandarden når det gjelder testene som må gjennomføres innenfor toksikologi når det gjelder beskyttelse av mennesker. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ønsker å samarbeide med europeiske forskere for å utvikle nye verktøy uten forsøksdyr. En omtale av møtet kan leses her.
InterNICHE lanserer ny ressurs
Organisasjonen InterNICHE (International Network for Humane Education), har lansert et nettsted, InterNICHE Studies Database, som gir en oversikt over litteratur som beskriver bruken av alternativer til dyr i undervisning og trening. Databasen inneholder pr. i dag ca. 800 artikler og det er planer om å innlemme 1600 til. Tilfeldigvis er den øverste artikkelen i databasen et innlegg av Kristine Aasland ved NVH fra verdenskongressen i Montreal i 2011, som beskriver bruken av alternativer og multimediarommet ved Høgskolen.
Database av kreftmodeller
Det amerikanske National Cancer Institute har lansert den nyeste versjon av sin Cancer Models Database (caMOD), som i tillegg til detaljerte beskrivelser av modeller inneholder litteraturreferanser hvor modellene er brukt. Det er anledning til å sende inn informasjon om egne modeller som ikke allerede er sitert i databasen.
Declaration on Openness in Animal Research
Opinionsmålinger i Storbritannia har i det siste vist en nedgang i akseptet for dyreforsøk i Storbritannia. Flere organisasjoner involvert i dyreforsøk har skrevet under på en deklarasjon om åpenhet, som bl.a. beskriver de 3 R-ene.
EVERI - for forsøksdyrveterinærer
Vi vil gjerne gjøre oppmerksom på en underavdeling av FVE (Federation of Veterinarians of Europe) som heter EVERI. EVERI er en paraplyorganisasjon for foreninger for veterinærer som arbeider innenfor utdanning, forskning og industri, Den har som mål å tilby oppdatert informasjon om relevant europeisk politikk på området og være en plattform for veterinærer på dette feltet.
Tysk tidsskriftnummer om forsøksdyretikk
Siste nummer av det tysk-språklige tidsskriftet TIERethik, som omhandler forholdet mellom dyr og mennesker, er viet dyreforsøk. Nummeret har som mål å synliggjøre og bidra til den etiske diskusjonen rundt dyreforsøk. Bl.a. er det et intervju med professor Thomas Hartung, leder for CAAT (Center for Alternatives to Animal Testing), som mange vil huske som foredragsholder ved Norecopas årsmøte i 2011.
Minding Animals Norge
Minding Animals Norge er en norsk avgreining av Minding Animals International. Minding Animals skal være en bro mellom akademia og aktivisme innenfor det tverrfaglige feltet som studerer forholdet mellom mennesker og dyr, miljøspørsmål inkludert.
Fra mediene
- Lovende avliving (av fisk på fiskefartøyer)
- Bedre fisk med bedøving
- Fish welfare to get high-tech boost with automatic alerts
- Musemodeller avslører kryssallergi
Møtekalender:
Annual General Assembly of ecopa og 3R-jubileumsmøte, Zurich, 19.-20. november 2012
Annual Meeting of the Minipig Research Forum, 26.-27. november 2012, Frankfurt
International Conference of Alternatives to Animal Experimentation, Almada, Portugal, 26.-27. januar 2013
Scand-LAS symposium, Tallinn, 17.-20. april 2013
FELASA-SECAL symposium: Better Science with Fewer Animals, Barcelona, 9.-13. juni 2013
9th World Congress on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences: Humane Science in the 21st Century, Praha, 24.-28. august 2014
Kjenner du noen som kunne ha interesse av dette nyhetsbrevet?
Det er enkelt å abonnere, ved å bruke linken på nettsiden til nyhetsbrevene.
TIPS send gjerne dette nyhetsbrevet til andre med en oppfordring om å abonnere
ENDRE ABONNEMENT for å melde seg av eller på mailinglisten, bruk denne linken.
SPØRSMÅL eller kommentarer: vennligst kontakt Norecopas sekretær (adrian.smith@vetinst.no)
Tidligere eksemplarer av nyhetsbrevet ligger her. Disse inneholder en del nyttige lenker til ressurser innenfor de 3 R'ene. Vi minner om at man kan søke samtidig i alle nettsidene som ligger på norecopa.no ved å bruke søkefeltet i høyremargen.
Ansvarlig utgiver: Norecopa
Ansvarlig redaktør: Adrian Smith (adrian.smith@vetinst.no)
Norecopa, c/o Veterinærinstituttet, Postboks 750 Sentrum, 0106 Oslo
Tlf: 41 22 09 49
Fax: 23 21 64 85
www.norecopa.no
E-mail: post@norecopa.no
Org.nr. 992 199 199
Fant du det du lette etter?
Ja, jeg fant det! Nei, jeg fant det ikke!Takk for din tilbakemelding! Vær oppmerksom på at vi ikke kan kontakte deg hvis ikke du oppgir din epostadresse.
Hva lette du etter?
Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan forbedre informasjonen på siden. På forhånd takk for hjelpen! Vennligst skriv inn din epostadresse hvis du vil ha et svar.
Kontakt oss gjerne på e-post hvis du har spørsmål.